C-Donor.nl

Spuitje

Aan de slag

Afspraken met de donor zijn gemaakt, de overeenkomst is getekend, het juiste moment is daar, en de donor is beschikbaar. Hoe te werk.

Allereerst, waar te werk. Maar dat is een simpel praktisch puntje. In de meeste gevallen komt de donor bij de wensmoeder thuis, maar als dat niet geschikt is, spreek dan samen wat anders af.

Ben je eenmaal bij elkaar, en heb je bepaald waar de donor zijn ding gaat doen, heb dan wel het benodigde materiaal klaar.

In principe heb je aan een steriel potje en een spuitje voldoende. (Vraag bij de apotheek naar 10 ml spuitjes en urine containers, deze kosten zo'n 90 cent.)   Er bestaan ook speciaal hiervoor ontwikkelde opzetstukjes voor de spuitjes. Sites zoals zelfinseminatie.nl en ZI-SHOP.nl verkopen pakketjes voor dit doeleind, in verschillende vormen. (C-donor.nl is niet geaffilieerd met deze websites.)

Een goede tip voor het krijgen van geschikte spuitjes is naar de dierenarts stappen. Er zijn spuitjes die gebruikt worden voor bijvoorbeeld katten met suikerziekte die heel geschikt zijn. Dit zijn 1 ml spuitjes, dus het is even een paar keer spuiten, maar ze zijn mooi lang en dun. Let er even op dat je de bijbehorende naalden niet nodig hebt.
Ik heb deze tip gekregen van een wensmoeder die mij ook haar persoonlijke zelfinseminatie methode heeft uitgelegd. Dit staat iets verderop op deze pagina.

Een andere wensmoeder heeft mij de tip aan de hand gedaan om licht te vermijden. Via de natuurlijk weg wordt het sperma hier niet aan blootgesteld, en dat kun je ook zoveel mogelijk voorkomen. Doe bijvoorbeeld wat aluminiumfolie of lichtwerend papier om het potje. Met het spuitje kun je ook aan de slag, maar let wel dat je het daarmee ook nog inbrengen moet.

Instructies, versie 1

Zelfinseminatie.nl geeft ook deze gedetailleerde instructies. Het voorspel wat genoemd wordt lijkt echter gezien wat er over de spermavloeistof gezegd wordt te gaan om voorspel voor beide betrokkenen. Dit zul je niet met je donor willen doen.

Insemineer in de vruchtbare periode. Wanneer er een positieve urine ovulatietest is, begin dan dezelfde dag nog met insemineren.

Bij voorkeur de ejaculatie(orgasme) m.b.v. masturbatie opwekken.

De man dient zijn voorgaande ejaculatie tussen de 2 en 7 dagen geleden gehad te hebben.

Insemineer niet vaker dan 1 a 2 keer in 2 dagen, en doe dit 4 dagen achtereen. Aanbevolen wordt om aan een voorspel te doen, dit maakt de sperma vloeistof meer vloeibaar en het slijm in de vagina rond de baarmoedermond lijkt ook beter doorgankelijk te zijn voor de spermacellen. U kunt de ejaculatie opvangen in een steriel potje, verkrijgbaar bij de apotheek[..].

U kunt het potje desgewenst hergebruiken: Spoel na gebruik het potje met lauw water goed om en spoel daarna goed na met koud water. Het potje dient uiteraard volledig droog te zijn voor hergebruik, water kan dodelijk zijn voor zaadcellen. Laat het sperma ongeveer 5 minuten bij kamertemperatuur staan in het afgesloten potje. Sperma blijft gewoon leven bij kamertemperatuur!

Haal het spuitje uit de verpakking en beweeg de stamper even heen en weer. Dit om te voorkomen dat het opzuigen van het sperma uit het potje stroef gaat. Zet de flexibele inseminatiecatheter stevig op de spuit zodat hij goed vastzit en zuig langzaam het sperma op, probeer niet teveel lucht op te zuigen.

Breng de spuit met catheter voorzichtig in de vagina zodat u de 5 ml spuit nog kan bedienen, uw vingers kunnen nog net achter de “hendels”. De lengte van de spuit met catheter gemeten vanaf de vingers die om de “hendels” zitten is ca. 10,5 cm. Met deze lengte kunt u niet te diep insemineren.

Gebruik dus geen andere dan de bijgeleverde 5 ml spuit, anders zou de combinatie mogelijk te lang kunnen worden, waardoor er te diep wordt geinsemineerd. Te diep insemineren kan een averechts effect hebben. Het spermavocht zou mogelijk in de baarmoeder terecht kunnen komen waar het niet thuishoort. De baarmoeder zal dan m.b.v. krampen het sperma eruit werken. Het spermavocht komt in de natuurlijke situatie ook niet in de baarmoeder terecht, alleen de zaadcellen die uit dit spermavocht “gezwommen” zijn. Het spermavocht blijft achter in de vagina. Sexuele opwinding bij de vrouw speelt een grote rol, een voorspel helpt! Door sexuele stimulering veranderd het vaginale slijm, waardoor het beter doorgankelijk lijkt te zijn voor de zaadcellen.

Wanneer een vrouw een orgasme heeft maakt de baarmoedermond peristaltische bewegingen, die waarschijnlijk als doel hebben om het sperma in de baarmoedermond te transporteren, zo worden de zaadcellen een stukje “op weg” geholpen.

Het beste is om tijdens of vlak voor een orgasme het sperma in te spuiten. Niet heel snel, doe er ongeveer 3-5 seconden over.

Trek even daarna de spuit met catheter langzaam uit de vagina.

Hierna mag de vrouw, indien mogelijk gerust nog meer orgasme’s hebben, er is geen maximum.

Na al dit geweld dient u even uit te rusten en te blijven liggen, indien mogelijk een half uur. Bovenstaande is wetenschappelijk (nog) niet bevestigd, doch zijn er een aantal onderzoeken geweest die sterke aanwijzingen geven voor een verhoogde kans op bevruchting.

Instructies, versie 2

Ook ZI-SHOP.nl komt met instructies. Er is enige overlap, enkele verschillen, en wat toevoegen met betrekking tot verschillende hulpmiddelen.

INSTRUCTIES ZELFINSEMINATIE

Insemineer in de vruchtbare periode. Deze kun je d.m.v. ovulatietesten opzoeken. Vlak voor de ovulatie is er een sterke stijging van het LH hormoon meetbaar in de urine. Deze piek duurt maar 1 of 2 dagen. Nadat het gehalte LH in de urine op z'n hoogst is, vindt de ovulatie plaats binnen 24 tot 48 uur. In deze tijd heb je de meeste kans om zwanger te raken, na gemeenschap. [..]

 • Vang het sperma op in een potje d.m.v masturbatie. Het is aan te raden om 24 tot 48 uur voor de inseminatie nog een zaadlozing te hebben, zodat het sperma niet te oud en niet te jong is.
 • Laat het sperma ongeveer 5 minuten bij kamertemperatuur staan in het afgesloten potje. Geen paniek, het sperma blijft gewoon leven bij kamertemperatuur!

INSEMINEREN MET DE INSEMINATIESPUITEN:

 • Haal het steriele spuitje uit de verpakking en haal de stamper een paar keer even heen en weer zodat het met het opzuigen van het sperma de spuit soepel loopt.
 • Plaats vervolgens de flexibele inseminatiecatheter/cannula tip goed op de spuit en zuig (zonder veel lucht mee te nemen) het sperma op.
 • Breng voorzichtig de spuit met catheter/cannula in de vagina. Je kunt de spuit+catheter/cannula helemaal inbrengen tot aan de 'hendels'. Deze combinatie is max. 11 cm en u kunt hiermee niet te diep insemineren.
 • Spuit vervolgens het sperma langzaam in de vagina (ong 5 sec.) en haal de spuit+catheter/cannula voorzichtig uit de vagina.
 • Blijf na de inseminatie nog ong. 30 minuten rustig liggen.

INSEMINEREN MET DE PIPETTEN

 • De pipet heeft een inhoud van 3ml. Afhankelijk van het hoeveelheid sperma zal er misschien meerdere malen geïnsemineerd moeten worden.
 • Knijp de ballon volledig in en zuig het sperma op totdat de pipet vol is (of de sperma op is) door de ballon langzaam los te laten.
 • Zorg dat de ballon voor het insemineren helemaal vol is met licht. Doe de pipet langzaam in de vagina zodat u nog wel de ballon kan in knijpen.
 • Knijp de pipet volledig leeg (voor, na of tijdens een orgasme) zodat de meester sperma uit de pipet is.
 • Indien nodig kunt u dezelfde pipet nogmaals gebruiken voor een eventuele 2de keer.
 • Blijf na de inseminatie nog ong. 30 minuten rustig liggen.

INSEMINEREN MET DE CERVIXCUPS

 • Vang het sperma direct op in de cervixcup of zuig het sperma op met het bijgeleverde spuitje en plaats het sperma in de cervixcup.
 • Plaats de cervixcup om de baarmoedermond volgens de handleiding.
 • De cervixcup kan je tot ong. 12 uur laten zitten.
 • Verwijder de cervixcup voorzichtig uit de vagina.
 • Mocht je nog nooit eerder gebruik hebben gemaakt van een cervixcup, dan is het verstandig om eerst te oefenen voordat je aan de slag gaat met zelfinseminatie.

Tips:

 • Insemineer niet vaker dan 1x per 24 tot 48 uur.
 • Een voorspel veranderd het vaginale slijm en dit slijm bevordert de weg naar de baarmoedermond of gebruik een geschikt glijmiddel zoals Concieve - Plus. Conceive Plus vruchtbaarheids glijmiddel is niet alleen prettig in gebruik, het vergroot de kans op een zwangerschap.
 • Een orgasme (tijdens of na de inseminatie) helpt om de zaadcellen richting de baarmoedermond te transporteren.

VRUCHTBAARHEID:

Alvorens u aan de slag gaat met zelfinseminatie is het verstandig om de vruchtbaarheid te laten controleren.
Indien u na 6 tot 8 pogingen nog niet zwanger bent, is het verstandig om het medische circuit op te zoeken.

Waar bij deze instructies niet over gesproken wordt is de plaats van de donor, wanneer hij klaar is met zijn kant van het verhaal. Juridisch gezien moet de donor zo min mogelijk met de inseminatie te maken hebben, en eigenlijk ook niet in de buurt zijn. Stuur hem dus op dat moment naar huis, en ga dan met de spuit in de weer.

Er zijn ook bronnen die aangeven dat de donor zelf direct het sperma met de spuit op zou moeten zuigen. Even wachten lijkt mij toch makkelijker, omdat het dan een kans krijgt vloeibaarder te worden. Ik heb zelf niet met een spuit te maken gehad, alleen het potje, en dat is goed gegaan. - E.

En de natuurlijke manier dan?

Allereerst, wil je dat echt? Wensmoeders zitten hier meestal niet op te wachten. Maar er zijn uitzonderingen. En zeker ook gewillige mannen. Als je het echt wil, houd dan rekening met twee dingen:

Zelf ben ik van mening dat als je als donor en wensmoeder overal over uit bent, alles ondertekent op papier hebt staan, dat je dan het recht zou moeten hebben om zelf te bepalen hoe je het vervolgens wilt doen. De wet is het hier niet mee eens, gezien het verschil tussen donor en verwekker. - E.

Persoonlijke verhalen

Als donor kan ik niet oordelen over de beste manier voor een wensmoeder om zelfinseminatie aan te pakken wanneer mijn kant van het verhaal klaar is. Eén wensmoeder heeft haar methode uitgelegd. Zulke verhalen zijn altijd welkom, en zullen altijd anoniem worden geplaatst.

Deze wensmoeder gebruikt de eerder genoemde kleine 'kattenspuitjes'.

Nadat de donor zijn ding heeft gedaan, overhandigt hij mij het potje met het kwakkie erin. Ik hou het potje vast aan de onderkant. Mijn hele hand bedekt zeg maar de onderkant van het potje (als om het een beetje warm te houden). Vervolgens gaat hij weg en ik stop het potje dan rechtop tussen mijn voorgevel (in de bh).

Ik kleed me vervolgens enigszins om alvast wat te gaan ontspannen. Dat doe ik dan op bed. Het potje heb ik gedraaid, zodat hij weer rechtop staat en het kwakkie op mijn borsthuid rust, dit doe ik ook om het te laten vervloeien. Als je het niet laat vervloeien, een minuut of 10, dan is het moeilijk op te zuigen, sperma is nl. heel stroperig van zichzelf.

Onder mijn bekken leg ik een kussen, zodat die wat hoger ligt dan de rest van mijn lichaam. Over dat kussen doe ik voor de zekerheid ook een handdoek, voor het terugvloeien. Pak zelf een boekje erbij om te lezen en begin mezelf al wat te stimuleren om het baarmoederslijm wat meer vloeibaar te maken. Na een minuut of 10 pak ik het steriele spuitje en zuig het eerste gedeelte van het kwakkie op (spuitjes van 1 ml, kan je 2 a 3x opzuigen). De spuit breng ik daarna in. Ik druk hem nog niet leeg.

Vervolgens stimuleer ik mezelf nog iets meer, tot ik voel dat mijn hoogtepunt eraan komt en zodra dat punt er is, druk ik in 1x de spuit helemaal leeg. Ik haal daarna heel rustig de spuit terug en zuig nog een keer op om dat vervolgens ook nog in te spuiten.

Hierna blijf ik een minuut of 15 liggen en vermaak mezelf ondertussen met een boekje. Nadien sta ik op, kleed me weer volledig aan en ga over tot de orde van de dag. - Wensmoeder