C-Donor.nl

Menstruatiecyclus

Wanneer ben je vruchtbaar?

Omdat je niet op goed geluk je donor steeds maar kunt laten opdraven, moet je dit doen wanneer je vruchtbaar bent. Maar dat moet je dan wel goed bepalen. Dus zorg ervoor dat je je cyclus redelijk kent. Breng je donor hiervan ook op de hoogte. Het is voor hem wel zo handig er rekening mee te kunnen houden wanneer hij beschikbaar moet zijn. En wanneer hij aan onthouding moet doen, want je wilt wel het maximum aan zaadcellen.

Onderaan deze pagina staan een paar links om je te helpen je cyclus bij te houden.

De website freya.nl zegt het volgende over de timing:

Wanneer moet u insemineren?

Het is voor het bepalen van het inseminatietijdstip van belang om twee zaken in gedachten te houden:

  • zaadcellen houden in de eileider 48 tot 72 uur hun bevruchtend vermogen.
  • een eicel kan tot 10 á 12 uur ná de eisprong bevrucht worden.

Als uw donor bereid is onbeperkt te doneren, kunt u - als u een regelmatige cyclus hebt van ongeveer 28 dagen - tussen de tiende en zeventiende dag 2 á 3 keer insemineren (om de twee tot drie dagen). De zaadcellen zullen binnen enkele minuten in de eileider aanwezig zijn en liggen daar als het ware te wachten op de komst van de eicel. Omdat de zaadcellen minimaal 48 uur hun bevruchtend vermogen behouden is bijna zeker dat er zaadcellen met bevruchtend vermogen in de eileider aanwezig zijn op het moment dat de eicel beschikbaar komt.

Een andere optie is om te timen, zodat u vlak vóór de eisprong kunt insemineren. De donor moet dan wel op het juiste moment beschikbaar zijn.

Er zijn verschillende manieren om het moment van de eisprong te voorspellen.

Billings-test

Met de zgn 'Billings- test' kunt u zelf het dradentrekkend vermogen van het baarmoedermondslijm testen. Vlak voor de eisprong is het slijm sterk 'dradentrekkend', tot meer dan 10 á 15 cm. Helaas lukt het niet iedereen de test zelf uit te voeren, maar als het lukt is het meegenomen (voor meer info zie www.vruchtbaarheid.org).

Ovulatietest

Aan de eisprong gaat een LH piek vooraf. LH is het Luteïniserend Hormoon dat zorgt voor de eisprong. Het makkelijkst is de LH piek met een z.g.n. 'ovulatietest' in de urine aan te tonen. Deze tests zijn bij de drogist verkrijgbaar. Zodra de test positief is, moet u diezelfde avond insemineren. Het gebruik van ovulatietesten kunt u afstemmen op uw temperatuurcurves. Begin wel ruim op tijd met de urinetesten! [..]

Temperatuurcurve

Als u tevoren al enkele maanden tijd uw basale temperatuurcurve (BTC) hebt bijgehouden, heeft u een indicatie wanneer u doorgaans uw eisprong heeft. Voor een BTC moet u elke ochtend op hetzelfde tijdstip en vóórdat u uit bed komt, uw temperatuur rectaal opnemen en noteren. Na de eisprong - ongeveer in het midden van de cyclus - zal uw lichaamstemperatuur met ongeveer 0,5 ° stijgen.

Als donor ben ik niet direct betrokken bij het bepalen van het juiste moment, maar wat mij wel al duidelijk is, is dat verschillende tests verschillende resultaten geven. Ter illustratie mijn eerste twee successen.

De eerste wensmoeder had een stabiele cyclus van 28 dagen. Toen zij ging testen berichtte ze me op dag 10 van haar cyclus dat het tijd was om te beginnen. De test was dus positief. Ik ben langs geweest, en 3 dagen later, dag 13, weer. Omdat er enkele dagen tussen ejaculaties moeten zitten, vanwege de hoeveelheid zaadcellen, en het na de ovulatie minder zin heeft, hoefde het niet weer; dag 14 was de ovulatie. Dit heeft tot een succes geleid.

De tweede wensmoeder gebruikte een andere test. Ik weet in dit geval niet precies de dagen in de cyclus, maar op de avond dat de test positief was, ben ik direct langsgeweest. Twee dagen later was de test niet meer positief, en was de ovulatie dus al geweest. Evenzogoed met slechts dit enkele bezoek toch een succes.

En soms werken niet alle tests. Ik heb van nog een wensmoeder gehoord dat zij nooit een positief resultaat krijgt bij een LH-test. - E.

Links om je bij je timing te helpen

Als donor kan ik onderstaande hulpmiddelen niet goed beoordelen. Ik plaats wat mij door wensmoeders aangegeven wordt.

Websites:

ovulatie-berekenen.nl - De naam van de site spreekt voor zich
Sensitest - Geschikte site voor als je online je testen wilt bestellen

Apps:

Period Tracker (lite)AndroidiOSWindows Mobile
LoveCyclesAndroidiOSWindows Mobile