C-Donor.nl

Ga schoon en met een goede kans van slagen aan de slag

Je wilt graag een wensmoeder aan een kind helpen, maar hat laatste wat je wilt is haar ook aan een SOA of andere aandoening helpen.

Als B-donor wordt je uitvoerig getest voordat je zaad opgeslagen wordt, maar als C-donor regel je alles zelf.

Om jezelf te laten testen kun je heel goed bij je huisarts terecht. Hij of zij zal je informeren over wat je moet doen, waar je terecht kunt, en je materiaal meegeven.

Voor SOA's en andere aandoeningen zul je een urine- en een bloedtest doen. Daarnaast kan het zijn dat je eigenlijk ook wel zeker wilt weten of je goed vruchtbaar bent, zodat je zeker weet dat het zin heeft om verder te gaan. Dan laat je ook een sperma-analyse doen.

Uitslagen

Als het gaat om de uitslagen is het simpel. Negatief betekent altijd dat iets niet gevonden is, dus als dat bij de verschillende SOA's e.d. staat, dan is het goed.
Wel even een belangrijke kanttekening hierbij. Het betekent dat de ziekte niet gevonden is, maar ziektes hebben een incubatietijd. Het is in principe mogelijk dat ze wel aanwezig zijn, maar nog niet lang genoeg om gevonden te worden. In sommige gevallen is er een maand voor nodig, in andere gevallen wel 3.

Maar dan komt de sperma-analyse, en dan wordt het ingewikkelder. Je krijgt een lading gegevens voor je neus waarvan je geen idee hebt wat het betekent, en als je huisarts je daar ook nog eens niet mee lastig wil vallen krijg je alleen te horen of het wel of niet goed is. Maar als je toch iets meer wilt weten, dan is er één gegeven dat het belangrijkst is.

Dit is de VCM. Zoek het eventueel op met Google, maar in het kort geeft deze berekende waarde aan hoeveel zaadcellen er in de lozing zaten die een goede kans op slagen zouden hebben gehad. Als deze waarde 3 à 4 is (en het gaat dan om miljoenen), dan moet je je blijkbaar zorgen maken. Hoger, en het is in orde.

Vraag ook even om een uitdraai van je resultaten, je zult het tenslotte aan moeten tonen.

Zelf begreep ik ook niets van de resultaten, en heb ik ook Google erbij gepakt. En daar rust een klein gevaar in, want dan doe je in feite aan zelfdiagnose. Ik begon me zorgen te maken toen het leek dat het aantal niet bewegende zaadcellen toch wel erg hoog was. Uiteindelijk, met twee successen op het moment van dit schrijven, en een VCM van dik 25, hoef ik me nergens zorgen om te maken. - E.